Калибър (крилата ракета)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Калибър.

Калибър
Макет на 3M-54E
История на производство и служба
Създаване1983 г.
ПроизводителОКБ „Новатор“
На служба при Русия
 Индия
 Китай
Технически характеристики
Скорост0.8 – 2.5 – 2.9 Мах
Височина10 – 1000 m
Платформавоенноморски кораби, подводници, контейнери, самолети, ТЕЛ
Калибър в Общомедия

Калибър е наименованието на клас руски крилати ракети разработвани в различни модификации в зависимост от базирането си и функционално си предназначение – с оглед целите за поразяване. По кодификацията на НАТО – SS-N-27 „Sizzler“, т.е. в буквален превод „изпепелител“.

История на разработката[редактиране | редактиране на кода]

Крилатите ракети са разработка на Обединеното конструкторско бюро „Новатор“ в Екатеринбург. Разработката на базовите модели протича в годините 1975 – 1984. Предвид договореностите за неразпространение на ракети със среден и малък радиус на действие и ниската дозвукова скорост на първите опитни образци, едва през 1990 г. се появява първия опитен и устройващ тогава руските военни модел на свръхзвукова крилата ракета от този тип, следващ треакторията на релефа, който е и способен да пробие ефикасно зенитната и противоракетна отбрана на противника, респективно да я направи безпредметна и ненужна.

Първата крилата ракета „Калибър“ е показана на международния авиокосмически салон край Москва през 1993 г. Ракетите от този клас постъпват първо на въоръжение в подводниците клас „Ясен“, първата подводница от който клас започва да се строи през същата тази 1993 г., а е спусната на вода през 2010 г. Точните ТТД на модификацията крилата ракета, с която са въоръжени тези руски подводници са секретни.

Схема на крилата ракета модификация 3М-54Е

Типове[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват три типа крилати ракети „Калибър“ в зависимост от целите за поразяване – за наземни цели, за кораби и за подводници. Точните характеристики на руските крилати ракети са държавна тайна, като през 2012 г. излизат съобщения се далекобойността им по морски цели е 375 km, а по наземни – 2600 km. [1] Според други данни, далекобойността им е до 2000 км в конвенционален вариант за наземни цели и до 2600 км (с ядрени бойни глави) [2].

Главното достойнство на крилатите ракети „Калибър“ е устройството за радиоелектронно заглушаване, управлението им и самонасочването им.

Базиране и поразяващ ефект[редактиране | редактиране на кода]

Боеви комплекс, макет

Крилатите ракети „Калибър“ могат да бъдат базирани на всякакви носители, което ги прави много креативно и гъвкаво оръжие. Предвид на това, че те са основно тактическо и преимуществено конвенционално оръжие, крилатите ракети в съвкупност съставляват огромна поразяваща сила способна да неутрализира цели военни групировки, вкл. цели флотилии със самолетоносачи, без възможност за неутрализирането на различните „калибри“.

Оператори[редактиране | редактиране на кода]

Различни модификации на крилатите ракети „Калибър“ във високия им клас са на въоръжение в Русия, Китай и Индия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]